teisipäev, 12. aprill 2022

Ühest arendus- ja ärimudelist

 Ühe arendusmudeli illustratsiooniks mul on tuua projekti, mille kallal ise töötan töö juures. Teatud põhjustel ma ei saa sügavalt detailidesse minna, kuid kui kirjeldada lühidalt, siis tegemist on osakonna sisemise lahendusega spetsiifiliste andmete kogumiseks, töötlemiseks ja kuvamiseks. Hulgad majandusliku sisuga andmeid teatud regulaarsusega peavad olema esitatud ettevõtte juhkonnale. Kuna tegemist on nn "one man show-ga" - teen ise ja üksi, ja mul on vabad käed tähtaja suhtes - "nice to have", siis kasutan iteratiivse mudeli. Raport, mis peab lõpus valmis saama, koosneb erinevatest andmete plokidest, mis ei sõltu üksteisest. Seega saan töötada nende plokide realiseerimise üle eraldi. Iga ploki töötlemine on iseseisev protsess ning kui lõpetan ühega, saan üle minna teise jupi juurde ning töö algab algusest peale. Kui kõik need tükid saavad valmis, siis nende plokide tulemusi kuvatakse koondandmetena lõplikus raportis.

Ärimudeli näitena ma tooks antiviiruse programmide tootjaid, mis illustreerivad Freemium mudelit. Võtame, näiteks, Avast Software. Ettevõtte kodulehelt saab alla laadida tasuta versiooni, mis pakub kasutajale põhilist standardset lahendust seadme kaitsmiseks. Kui kasutaja soovib kaitset laiendada, lisada erivõimalused, pluginid, siis see juba on pakutud teatud tasu eest. Samas, et mitte osta kassi kotis, on võimalik võtta lahendused proovimiseks teatud perioodiks. Tavaliselt tasuta prooviperiood on kuni 30 päeva. Kui see aeg on möödas, siis saab otsustada, kas soovid jätkata kasutamist ja oled valmis maksma selle võimaluse eest.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Õngitsemine

  Allikas: [1] Hiljutine kokkupuude õngitsemisega aitas kaasa teema valikul. Ma töötan suures ettevõttes, kus igapäevaselt toimub tihe kirja...